Weekly #21: Europa importeert meer aardgas uit Rusland
Door gebrek aan alternatieven blijft Russisch gas populair
De spanningen in het Midden-Oosten zijn deze week opnieuw toegenomen na een gecoördineerde actie van de Israëlische geheime dienst. Portofoons en andere communicatieapparatuur van Hezbollah werd op afstand tot ontploffing gebracht, met als gevolg tientallen doden en een paar duizend gewonden.
Tegen deze achtergrond is het noemenswaardig dat Rusland en Iran deze week een akkoord hebben bereikt over strategisch partnerschap, wat betekent dat beide landen intensiever gaan samenwerken op zowel militair als economisch gebied. Dit betekent dat de twee landen samen een blok vormen tegenover het Westen, waarbij Iran drones aan Rusland levert voor gebruik aan het front in Oekraïne en Rusland op haar beurt wapens en luchtafweersystemen levert waarmee Iran zich beter kan verdedigen tegen mogelijke aanvallen. Daarnaast willen beide landen ook economisch vlak samenwerken, waarover meer in deze update.
Ook op economisch vlak zien we opvallende trends, zoals de toegenomen import van Russisch gas. Ondanks de vele economische sancties tegen Rusland blijven landen als Hongarije en Slowakije, maar ook Italië en Oostenrijk, gas uit Rusland importeren. In deze update leggen we uit waarom.
Een andere opvallende trend werd onlangs ontdekt door goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs. Hij constateerde dat Saoedi-Arabië sinds 2022 onder de radar op grote schaal goud aan het inkopen is. Daarnaast zijn ook veel Oost-Europese landen goud aan het bijkopen. Deze aankopen door centrale banken hebben de goudprijs dit jaar tot recordhoogte doen stijgen.
In deze update bespreken we ook drie boeken met verschillende visies op het menselijk bewustzijn. Misschien is de grootste les die we hieruit kunnen trekken is dat onze zoektocht naar begrip en vooruitgang niet alleen extern gericht moet zijn. Het ware mysterie bevindt zich niet in de buitenwereld, maar in onszelf. Technologie zal ons niet bevrijden van de fundamentele vragen van het bestaan, en misschien zullen we juist door een hernieuwde interesse in de diepten van ons eigen bewustzijn weer een stap dichterbij de “betovering” komen die we volgens Berman zijn kwijtgeraakt.
Zeker deze tijd, die gekenmerkt wordt door enerzijds een dreiging van nucleaire escalatie en anderzijds de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie, vraagt om een dieper inzicht in ons eigen bewustzijn.
Geopolitiek
Rusland en Iran sluiten strategisch samenwerkingsverband
Geld & Economie
Europa importeert weer meer aardgas uit Rusland
Saoedi-Arabië breidt goudvoorraad verder uit
Stroomverbruik AI vereist tientallen nieuwe energiecentrales
Maatschappij & Cultuur
Technologie overstemt onze zelfkennis
Amerikaanse censuur, progressieve regeringen en Big Tech
Verantwoordelijkheid zonder aansprakelijkheid ondermijnt vertrouwen in instituties
Video’s en grafieken
Debat: John Mearsheimer en Jeffrey Sachs over geopolitieke trends
Armoedeval in het Westen: Mensen worden minder lang en leven korter
Europese autofabrieken op halve kracht, ontslagrondes dreigen
Abonneren?
Wilt u ook voorsprong door kennis? Vul dan hieronder uw e-mailadres in en klik op de gele ‘Subscribe’ knop om te abonneren en deze updates te blijven volgen.
Toegang tot de wekelijkse update van Boon & Knopers kost €9,95 per maand of €99,95 per jaar.
Bent u al abonnee van Geotrendlines, dan kunt u de volledige update lezen door op ‘Sign in’ te klikken en vervolgens het e-mailadres in te vullen waarmee u een account heeft op Geotrendlines. Abonnees hebben al toegang en hoeven dus niet op de ‘Subscribe’ knop te klikken. Heeft u als abonnee toch problemen met inloggen? Stuur dan een e-mail naar info@boonknopers.com.
Geopolitiek
Rusland en Iran sluiten strategisch samenwerkingsverband
Rusland en Iran hebben deze week na verschillende gesprekken in Sint Petersburg en Teheran overeenstemming bereikt over een intensivering van de samenwerking. Vertegenwoordigers van beide landen spreken van een ‘strategisch partnerschap’, dat binnenkort door de presidenten van beide landen ondertekend zal worden. Hierin zijn afspraken vastgelegd over zowel economische als militaire samenwerking.
Militair
De samenwerking tussen Rusland en Iran is de laatste jaren aanzienlijk versterkt, vooral op militair gebied, waarbij Iran drones aan Rusland levert die worden ingezet aan het front in Oekraïne. Tegelijkertijd levert Rusland ook wapens en geavanceerde luchtafweersystemen aan Iran, waardoor het zich beter kan verdedigen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Israël.
Dit strategische partnerschap is opvallend, gezien de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en de dreiging van een regionaal conflict. Iran steunt verschillende groeperingen die zich verzetten tegen Israël en de Verenigde Staten, waaronder Hezbollah en de Houthi rebellen.
Het feit dat Rusland de samenwerking met Iran in deze fase intensiveert laat zien dat beide landen niet geïsoleerd zijn en samen een front proberen te vormen tegenover het Westen. Daar moet een afschrikwekkend effect van uitgaan, in de zin dat het de Verenigde Staten en Israël ervan moet weerhouden een aanval uit te voeren tegen Iran.
Economisch
Daarnaast werken Rusland en Iran op economisch vlak steeds meer samen. Niet alleen om westerse sancties te omzeilen, maar ook om nieuwe handelsroutes te ontwikkelen. Zo heeft Rusland de ambitie om een nieuwe Noord-Zuid handelscorridor te ontwikkelen, waar Iran en Azerbeidzjan een belangrijke rol in vervullen.