Weekly #29: Regering Trump wijst op geopolitieke, monetaire en maatschappelijke omwenteling
Perestrojka en Glasnost in de Verenigde Staten?
Met de verkiezing van Donald Trump breekt een nieuw hoofdstuk aan in de Amerikaanse politiek. Deze week werd duidelijk welke personen Trump om zich heen zal verzamelen om zijn plannen uit te voeren. Zijn nieuwe regering belooft een radicale koerswijziging, gericht op het herstellen van Amerikaanse macht en invloed. Van economisch protectionisme en een geopolitieke heroriëntatie tot hervormingen in overheidsbeleid en maatschappelijke structuren – het motto "Make America Great Again" wordt opnieuw centraal gesteld. Maar wat betekent deze koers voor de toekomst van de Verenigde Staten, een land dat al langere tijd worstelt met structurele uitdagingen?
De hervormingsagenda van Trump roept opvallende parallellen op met de Sovjet-Unie in 1985 onder leiding van Michail Gorbatsjov. Net als toen probeert Trump nu een systeem dat niet meer functioneert in stand te houden door middel van ingrijpende hervormingen. Waar Gorbatsjov zijn hoop vestigde op Glasnost (transparantie) en Perestrojka (herstructurering) om een falend systeem te redden, lijkt Trump hetzelfde te doen in een land dat vastloopt door een gefinancialiseerde economie, groeiende sociale ongelijkheid en een politieke structuur die niet langer past bij de uitdagingen van deze tijd.
De vraag is echter of de Verenigde Staten, net als de Sovjet-Unie destijds, nog wel hervormbaar zijn. De afhankelijkheid van de dollar als wereldreservemunt heeft de industriële basis doen verdwijnen en de financiële sector laten floreren. Het resultaat is een grote maatschappelijke en economische tweedeling, die verder onder druk wordt gezet door massale immigratie. Ironisch genoeg kan een harde confrontatie van Trump met China en andere landen de neergang van de dollar – en daarmee van de Amerikaanse hegemonie – juist versnellen.
We onderzoeken hoe de hervormingsplannen van Trump de Verenigde Staten kunnen veranderen, welke risico’s en kansen hiermee gepaard gaan, en wat deze ontwikkelingen betekenen voor de toekomst van een wereldmacht die zich noodgedwongen zal moeten aanpassen aan een nieuwe multipolaire wereldorde. Zijn de Verenigde Staten in staat zichzelf opnieuw uit te vinden?
In deze Weekly komen de volgende onderwerpen aan bod:
Geopolitiek
Georgië speelbal in strijd tussen Rusland en het Westen
Hoe ziet de nieuwe regering van Trump eruit?
Geld & Economie
Welke rol speelde Bitcoin in de Amerikaanse verkiezingen?
Maatschappij & Cultuur
Spanning tussen overheidsinmenging en vrijheid
Democratie is voor steeds meer Democraten niet meer leidend
Video’s
Poetin: ‘Verenigde Staten hebben zich verrijkt met $12 biljoen uit het niets’
Thiery Breton: ‘Beëindigen oorlog Oekraïne was onbespreekbaar in Europese organisaties’
Grafieken
Waarom inflatiecijfers de realiteit vertekenen
De loon-prijsspiraal, we zitten er al in
Beleggen is het nieuwe sparen
Energiewende: Hoge stroomprijzen en nog steeds kolen en aardgas
Abonneren?
Wilt u ook voorsprong door kennis? Vul dan hieronder uw e-mailadres in en klik op de gele ‘Subscribe’ knop om te abonneren en deze updates te blijven volgen.
Toegang tot de wekelijkse update van Boon & Knopers kost €9,95 per maand of €99,95 per jaar.
Bent u al abonnee van Geotrendlines, dan kunt u de volledige update lezen door op ‘Sign in’ te klikken en vervolgens het e-mailadres in te vullen waarmee u een account heeft op Geotrendlines. Abonnees hebben al toegang en hoeven dus niet op de ‘Subscribe’ knop te klikken. Heeft u als abonnee toch problemen met inloggen? Stuur dan een e-mail naar info@boonknopers.com.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Boon & Knopers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.