Weekly #32: Geweld in Syrië laait weer op, waarom nu?
Nieuw front om aandacht van Rusland af te leiden
In de laatste weken voor de inauguratie van Donald Trump op 20 januari lijkt de vertrekkende Amerikaanse regering de geopolitieke spanningen met Rusland doelbewust te escaleren. Deze strategische zet speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds instabieler Europa, waar economische en politieke crises de kwetsbaarheid van het Westen vergroten.
Op militair vlak zijn de tekenen van escalatie onmiskenbaar. Nadat de Verenigde Staten en haar Europese bondgenoten Oekraïne toestemming hadden gegeven om langeafstandsraketten in te zetten, neemt nu ook de onrust toe in Georgië toe. We zien hier een nieuwe geopolitieke breuklijn tussen Rusland en het Westen, wat kan worden beschouwd als een herhaling van de Maidan coup in Oekraïne tien jaar geleden.
Ook in het Midden-Oosten botsen verschillende invloedssferen. In Syrië winnen oppositiegroepen verrassend snel terrein, nu de militaire focus van Rusland in Oekraïne ligt. Deze opmars lijkt indirect te worden gesteund door Westerse actoren en kan geïnterpreteerd worden als een gecoördineerde poging om de Russische invloed in de regio te ondermijnen. Hiermee wordt de proxy-oorlog tussen het Westen en Rusland in feite al op meerdere schaakborden tegelijk gevoerd.
Deze geopolitieke escalatie valt samen met een groeiende economische en politieke crisis in Europa, die de cohesie van het collectieve Westen verder onder druk zet. Na Duitsland is nu ook in Frankrijk de regering gevallen over begrotingsproblematiek. Duitsland worstelt met de gevolgen van een stagnerende economie en torenhoge energiekosten, terwijl Frankrijk kampt met een schuld van ruim 120 procent van het bbp en een begrotingstekort van 6 procent. Beleggers verliezen het vertrouwen, wat leidt tot oplopende rentelasten en een reële dreiging van een nieuwe Europese schuldencrisis.
De politieke instabiliteit in Europa, gecombineerd met geopolitieke escalaties op meerdere fronten, schetst een beeld van een Westen dat zichzelf op verschillende niveaus ondermijnt. Door de proxy-oorlog met Rusland op te voeren, creëert de huidige Amerikaanse regering niet alleen risico’s van bredere conflicten, maar laat ze ook een verdeeld en verzwakt Europa achter. Dit alles maakt het speelveld voor de aankomende regering van Trump uiterst complex en potentieel explosief.
In deze Weekly komen de volgende onderwerpen aan bod:
Geopolitiek
Geweld in Syrië laait weer op, waarom nu?
Geld & Economie
Na Duitsland valt ook regering in Frankrijk over begrotingsproblematiek
Duitse Bundesbank wil begrotingsdiscipline loslaten
Poetin: “Waarom dollarreserves aanhouden? Niemand kan Bitcoin verbieden”
Trump’s tarieven en rol van de dollar
Maatschappij & Cultuur
De dubbele crisis van de bestuurlijke elite
Joe Rogan met Mike Benz over internetcensuur en de ‘Deep State’
Video’s
Sander Boon: “Europa krijgt zijn eigen Sovjetmoment”
Jerome Powell: “Bitcoin is een bedreiging voor goud”
Hongaarse minister Szijjártó over escalatie Oekraïne
Sergey Lavrov: “Was er geen coup gepleegd in 2014, dan was Oekraïne niet uiteengevallen”
Elon Musk over de toekomst van het internet (1998)
Grafieken
Bitcoin naar $100.000, vraag blijft toenemen
Vermogensongelijkheid, toen en nu
Geld verbranden met groen beleggen
Stroomprijzen verder omhoog door duur aardgas
China domineert handel met Afrika
Goudmijnaandelen blijven nog steeds achter
Abonneren?
Wilt u ook voorsprong door kennis? Vul dan hieronder uw e-mailadres in en klik op de gele ‘Subscribe’ knop om te abonneren en deze updates te blijven volgen.
Toegang tot de wekelijkse update van Boon & Knopers kost €9,95 per maand of €99,95 per jaar.
Bent u al abonnee van Geotrendlines, dan kunt u de volledige update lezen door op ‘Sign in’ te klikken en vervolgens het e-mailadres in te vullen waarmee u een account heeft op Geotrendlines. Abonnees hebben al toegang en hoeven dus niet op de ‘Subscribe’ knop te klikken. Heeft u als abonnee toch problemen met inloggen? Stuur dan een e-mail naar info@boonknopers.com.
Geopolitiek
Geweld in Syrië laait weer op, waarom nu?
In Syrië is het de laatste weken opnieuw onrustig, met rebellengroepen die snel oprukken tegen het leger van Assad en nu al twee grote steden hebben ingenomen. Na hevige gevechten trok het Syrische leger zich deze week terug uit de stad Hama, naar eigen zeggen om burgerlevens te sparen en stedelijke gevechten te vermijden.
De leider van oppositiegroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Abu Mohammed al-Julani, verklaarde dat ze inmiddels volledige controle hebben over deze stad, inclusief de militaire luchthaven. Dit is een strategische overwinning, nadat eerder ook Aleppo werd ingenomen. Deze opmars volgt op zware verliezen voor Hezbollah, een bondgenoot van Assad, in gevechten met Israël, en een verschuiving van de Russische focus naar de oorlog in Oekraïne. Afgelopen jaren vervulde Rusland een belangrijke rol in het steunen van president Assad.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Boon & Knopers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.