Weekly #33: Ontwikkelingen Syrië vanuit geostrategisch perspectief
Het belang van olie, gas en pijpleidingen
Syrië vormt het middelpunt van een geopolitiek schaakspel, waarin grootmachten strijden om invloed en energiebelangen. Met het verdrijven van de regering van Assad veranderen de machtsverhoudingen in de regio. Israël ziet Hezbollah en Iran verzwakken en maakt van de gelegenheid gebruik om Syrië te demilitariseren en de aanvoerlijnen voor Hezbollah door te snijden. Aan de andere kant dreigt Rusland de controle over Syrië als een strategische uitvalsbasis te verliezen. Voor Rusland betekenen de militaire bases in het land niet alleen toegang tot de Middellandse Zee, maar ook een brug naar Afrika, cruciaal voor zijn geopolitieke ambities.
Tegelijkertijd kunnen we de ontwikkelingen in Syrië ook vanuit een economisch perspectief analyseren. Het land ligt namelijk op potentiële routes voor olie- en gaspijpleidingen die Europa minder afhankelijk kunnen maken van Russische energie. Onder leiding van Assad kwamen deze projecten niet van de grond, maar nu hij verdreven is liggen alle kaarten weer open. In deze weekupdate kijken we vanuit een geostrategische invalshoek naar de huidige situatie in het Midden-Oosten.
Ondertussen versterken Rusland en China hun economische band met een nieuwe gaspijpleiding, waarmee Rusland minder afhankelijk wordt van Europa. Onlangs werd het laatste deel van een ruim 5.000 kilometer lange gaspijpleiding voltooid, waarmee 130 miljoen Chinese huishoudens van energie kunnen worden voorzien. Er liggen plannen voor nog een gaspijpleiding, waarmee Rusland nog meer aardgas naar het oosten kan exporteren en dus minder afhankelijk wordt van Europa.
Deze energiedynamiek zet Europa onder druk, want door de sancties tegen Rusland is de gasprijs verder gestegen en worstelt Duitsland met recordhoge energieprijzen, die zowel huishoudens als industrie raken. Zelfs buurlanden merken daar inmiddels de gevolgen van.
Tot slot behandelen we in deze weekupdate het belangrijke onderscheid tussen money en currency. Beide betekenen geld, maar in een verschillende context. We leggen uit hoe dit onderscheid nog altijd de wereld van Bitcoin verdeelt en hoe het ontbreken van dit onderscheid in de Nederlandse taal de discussie over geld bemoeilijkt.
In deze Weekly komen de volgende onderwerpen aan bod:
Geopolitiek
Ontwikkelingen Syrië vanuit geostrategisch perspectief
China en Rusland voltooien nieuwe gaspijpleiding
Geld & Economie
Bank of England wil geen openbaarheid over nieuw steunprogramma
Twee stromingen in Bitcoin: digitaal goud versus digitaal cash
Duitse energiecrisis raakt ook buurlanden
Rusland overweegt strategische Bitcoin reserve?
Maatschappij & Cultuur
Beperking van taal bemoeilijkt de discussie over geld
De macht van het paaltje
Video
Rutte: “Investeer in wapens, zodat we in vrede kunnen blijven leven”
Grafieken
Overheidsuitgaven als percentage van het bbp
Update gasvoorraden Nederland
Wie financiert de Amerikaanse staatsschuld?
Abonneren?
Wilt u ook voorsprong door kennis? Vul dan hieronder uw e-mailadres in en klik op de gele ‘Subscribe’ knop om te abonneren en deze updates te blijven volgen.
Toegang tot de wekelijkse update van Boon & Knopers kost €9,95 per maand of €99,95 per jaar.
Bent u al abonnee van Geotrendlines, dan kunt u de volledige update lezen door op ‘Sign in’ te klikken en vervolgens het e-mailadres in te vullen waarmee u een account heeft op Geotrendlines. Abonnees hebben al toegang en hoeven dus niet op de ‘Subscribe’ knop te klikken. Heeft u als abonnee toch problemen met inloggen? Stuur dan een e-mail naar info@boonknopers.com.
Geopolitiek
Ontwikkelingen Syrië vanuit geostrategisch perspectief
Vorige week schreven we over de snelle opmars van rebellen in Syrië, die inmiddels de regering van Bashar al-Assad hebben verdreven en verschillende belangrijkste strategische punten in handen hebben. De snelheid van deze machtswisseling heeft vriend en vijand verrast, maar de grote vraag is natuurlijk waarom dit allemaal heeft plaatsgevonden.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Boon & Knopers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.